Napíšte nám

Vážený návštevník

Ak sa chcete niečo spýtať, alebo informovať viac o našej práci tak budeme veľmi radi ak nám napíšete prostredníctvom tohoto formulára kontakt na Vás a my Vám určite zodpovieme všetky Vaše otázky.

Prihláste sa na odber noviniek

Vážený návštevník

chcete byť pravidelne informovaný o našich novinkách zo sveta krbov?
Práve na tomto mieste sa môžete prihlásiť k odberu noviniek. Pravidelne budete informovaný o novinkách zo sveta ale aj o našich realizáciách, školeniach a rozhodne nebudú chýbať ani inšpirácie.

Ďakujeme za Váš záujem.
Vaše osobné údaje budú použité výlučne pre naše potreby a nebudú poskytnuté tretím stranám. Svoj súhlas so zasielaním propagačných e-mailov môžete kedykoľvek odvolať.
03 nov

Teplé leto vystriedali chladnejšie večery a v domácnostiach začíname pomaly využívať krby. Viete ako kúriť s vysokou výhrevnosťou a nízkou spotrebou paliva?

Používajte tvrdé a suché drevo

Na kúrenie je najvhodnejšie tvrdé drevo, ktoré horí dlhšie a takisto poskytuje väčšiu výhrevnosť. Na Slovensku využívame pre kúrenie najčastejšie drevo listnatých stromov – dubu, buku či hrabu. Výhody a nevýhody jednotlivých tvrdých driev si môžete pozrieť v tabuľke nižšie:

Drevo

Výhody

Nevýhody

Dub

Vynikajúca výhrevnosť

Pomalé horenie

Dlhá doba schnutia – niekedy až viac ako 2 roky

Buk

Vynikajúca výhrevnosť, ideálne pre krbové kúrenie

 

Ľahko môže podľahnúť hnilobe

Breza

Vysoká výhrevnosť, drevo pri spaľovaní nepraská, brezová kôra horí aj vlhká

Drevo rýchlo podlieha skaze, najmä vo vlhkom prostredí

Orech

Dobrá výhrevnosť

Vysoká cena

Dlhá doba schnutia – niekedy až viac ako 4 roky

Hrab

Najvyššia výhrevnosť spomedzi tvrdých driev

Vysoká cena

Doba schnutia – 2 roky

Ak chcete, aby bol váš príbytok vykúrený čo v najkratšom čase, drevo by ste pred jeho použitím mali nechať dôkladne vysušiť. V opačnom prípade je tepelná energia pri horení spotrebovaná najprv na vysušenie dreva, až potom na ohrev domácnosti. Drevo odporúčame sušiť na mieste, ktoré nie je príliš vystavené vplyvom počasia – napríklad pod dreveným prístreškom. Drevo sušte minimálne 2 sezóny, tzn. tohtoročné naštiepané drevo ešte nie je na kúrenie vhodné.

Drevo alebo brikety?

Mnohokrát nás trápi otázka, či sú na kúrenie ekonomicky vhodnejšie brikety, alebo drevo. Tu je vhodné zobrať do úvahy viac faktorov: v prípade, ak si drevo viete nachystať sami a máte k dispozícii skladové priestory pre jeho sušenie, kúpa brikiet sa vám až tak neoplatí. Ak si zadovážite už naštiepané drevo, ktoré je citeľne drahšie a takisto musíte počítať s jeho sušením, je vhodné zvážiť kúpu drevených brikiet.

Čo sa týka výhrevnosti, brikety vás môžu príjemne prekvapiť.  Priemerná výhrevnosť dreva sa pohybuje  okolo 14, 62 MJ/ KG, kým pri drevených briketách to môže byť o 2-4 MJ na kilogram viac. Pri ich výbere však musíte brať do úvahy niekoľko činiteľov. Najlepšie vám poslúžia brikety z tvrdého dreva, dôležitý je aj tlak, pri ktorom sú lisované ( čím väčšia hustota brikety – tým lepšia výhrevnosť).

 

 

Máte otázky na ktoré by ste chceli odpoveď?

Neváhajte a napíšte nám

Potrebujete rýchlo rozkúriť v krbe, no oheň vám vyhasína, alebo podpálené drevo len dymí? Prečítajte si naše rady a rozkúrte vo vašom krbe ihneď!

Neviete sa rozhodnúť
Aký krb je pre vás vhodný?

Prinášame vám jedinečný nástroj ktorý vám
vyhodnotí aký typ krbu je pre vás najvhodnejší

spustiť analýzu

Kontakt

Design Krby Gálik s.r.o.
Martina  Benku 17
977 03 Brezno, slovakia