Napíšte nám

Vážený návštevník

Ak sa chcete niečo spýtať, alebo informovať viac o našej práci tak budeme veľmi radi ak nám napíšete prostredníctvom tohoto formulára kontakt na Vás a my Vám určite zodpovieme všetky Vaše otázky.

Prihláste sa na odber noviniek

Vážený návštevník

chcete byť pravidelne informovaný o našich novinkách zo sveta krbov?
Práve na tomto mieste sa môžete prihlásiť k odberu noviniek. Pravidelne budete informovaný o novinkách zo sveta ale aj o našich realizáciách, školeniach a rozhodne nebudú chýbať ani inšpirácie.

Ďakujeme za Váš záujem.
Vaše osobné údaje budú použité výlučne pre naše potreby a nebudú poskytnuté tretím stranám. Svoj súhlas so zasielaním propagačných e-mailov môžete kedykoľvek odvolať.
14 nov

Zakladanie ohňa nie je síce žiadna veda, no správne kúrenie a udržiavanie ohňa občas potrebuje istú dávku zručností. Dnes vám prinášame pár profesionálnych tipov od kachliarskych majstrov, ako oheň správne nielen založiť ale aj udržať.

Dôležitý je prívod vzduchu

Pri zakladaní ohniska dbajte na to, aby k drevu prenikal vzduch zo všetkých strán. Vyskúšajte tento trik ukladania dreva do krbu. Možno sa vám jeho postup bude zdať nezvyčajný, no nakoniec budete milo prekvapení jeho účinnosťou:

1. Na dva hrubšie kláty po bokoch ohniska položte naprieč nakálané polená ( cca 10 – 12 cm hrubé)

2. Na polená položte asi 0,5 kg tenkých polienok alebo triesok – najlepšie z mäkkého dreva

3. Medzi ne vložte tuhý voskový podpaľovač – je lepší ako papier, pretože nezanecháva toľko popolového odpadu.

Drevo pri takomto zapaľovaní prehára zhora nadol, pri horení produkuje menšie množstvo emisií než pri tradičnom zapaľovaní zdola papierom a hodí sa pre všetky typy vykurovania, či už máte menší krb, alebo väčšiu pec.

Prikladáte správne?

V preberacom protokole k vášmu krbu by ste od svojho krbového majstra mali dostať stanovenú optimálnu dávku dreva, ktorú váš krb alebo pec znesú.

Ak chcete kúriť efektívne, vypočítajte si hodinovú dávku dreva, ktorá je potrebná vo vašom krbe na optimálne kúrenie.

Vydeľte výrobcom stanovený nominálny výkon hodnotou 2,8 kWh (to je využiteľná energia z 1 kg dreva pri účinnosti 70 percent). Takže hodinová dávka pre krb s nominálnym výkonom 12 kW je 12 : 2,8 = 4,3 kg dreva. Ďalšiu dávku nevkladajte do ohniska skôr, než dohorí predchádzajúca dávka!

V prípade že vlastníte akumulačný krb, interval prikladania sa predlžuje. Dávku a interval prikladania v tomto prípade stanovuje kachliarsky majster podľa konštrukcie krbu.

 

Za inšpiráciu k článku ďakujeme  J&R INSPIRE.

Máte otázky na ktoré by ste chceli odpoveď?

Neváhajte a napíšte nám

Potrebujete rýchlo rozkúriť v krbe, no oheň vám vyhasína, alebo podpálené drevo len dymí? Prečítajte si naše rady a rozkúrte vo vašom krbe ihneď!

Neviete sa rozhodnúť
Aký krb je pre vás vhodný?

Prinášame vám jedinečný nástroj ktorý vám
vyhodnotí aký typ krbu je pre vás najvhodnejší

spustiť analýzu

Kontakt

Design Krby Gálik s.r.o.
Martina  Benku 17
977 03 Brezno, slovakia